fbpx
Sinustako välinehuoltaja – minkälaista on välinehuoltajan työ?
16267
page-template-default,page,page-id-16267,bridge-core-1.0.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-25.9,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive
Minkälaista on välinehuoltajan työ? Lue!

Sinustako välinehuoltaja? Välinehuoltajan työ Suomen Välinehuollossa

Välinehuoltajan pääasiallinen työ on huolehtia terveydenhuollon tutkimuksissa ja toimenpiteissä käytettävien laitteiden, välineiden ja instrumenttien puhtaudesta ja käyttövalmiudesta. Välinehuoltaja on välinehuollon asiantuntija, joka osaltaan varmistaa potilasturvallisuutta käytettävien instrumenttien puhtauden osalta.

 

Työnkuva ja sen yksityiskohtaiset sisällöt riippuvat usein työympäristöstä sekä työnantajan ja asiakkaiden toiminnasta ja määräyksistä.

 

Välinehuoltajan työ Suomen Välinehuollossa on hyvin monipuolista terveydenhuollon eri osa-alueilla toimivien asiakkaiden myötä. Välinehuoltajamme pääsevätkin kartuttamaan ammattitaitoaan laaja-alaiseksi.

 

Mitä välinehuoltajan työ vaatii?

 

Välinehuoltajan on osattava omaksua päivittäisessä työssään uutta tietoa ja soveltaa sitä käytäntöön. Työ vaatii tarkkuutta, ja se sisältää runsaasti käsin tehtävää työtä. Toisinaan työ voi olla fyysisestikin kuormittavaa.

 

Oman ammattitaidon päivittäminen on tärkeä osa välinehuoltajiemme työtä. Ala muuttuu jatkuvasti, ja tutkimusten sekä kehityksen myötä saamme uudenlaisia instrumentteja huollettaviksi. Työtämme ohjaavat laitevalmistajien ohjeiden lisäksi erilaiset lait, joten ajan hermolla pysymistä ei voi korostaa liikaa.

 

Mitä ominaisuuksia ammattitaitoiseksi välinehuoltajaksi kehittyminen vaatii?

 

Ammattitaitoinen välinehuoltaja on aseptisen omatunnon omaava, omaa työn jälkeä itsekriittisestikin tarkasteleva tiimityöntekijä, joka osaa olla itseohjautuva. Myös taloudellisuus ja yrittäjähenkisyys tukevat menestyksekästä toimintaa.

 

Välinehuoltajan on tärkeää ymmärtää välinehuollon kokonaisprosessi sekä oman työosuuden vaikutus osana sitä. Työssä menestymistä helpottavat luontainen kiinnostus ja halu oppia instrumenttien prosessoinnissa käytettävien laitteiden toimintaa sekä käyttökohteita. Vaikka työtä tehdään pitkälti käsin, myös koneiden ja laitteiden käyttäminen kuuluvat välinehuoltajan arkipäivään.

 

Välinehuoltajan työnkuva voi pitää sisällään niin pienten ja pikkutarkkojen instrumenttien prosessointia kuin isojen ja raskaiden instrumenttien huoltoa. Välinehuollon perustutkinto antaa hyvän pohjan toimia alalla, mutta erikoisosaaminen ja lopullinen ammattitaito kehittyvät itse työskentelyn kautta.

 

Janica Saarinen
Tuotantovastaava, Suomen Välinehuolto.